motorschoenen

motorschoenen

Een motorschoen trek je makkelijk aan en zit comfortabel. Vaak zie je aan motorschoenen ook niet dat ze voor motorgebruik ontworpen zijn. Je kan motorschoenen grofweg opdelen in twee groepen; casual en sportief. De casual motorschoenen zien er vrij gewoon uit. Zo heb je bijvoorbeeld motor sneakers. Bij de sportieve variant zie je wél echt goed dat het een motorschoen is. Kijk goed welke stijl bij jou past.

Top10 motorschoenen

WELKE MOTORSCHOENEN KIEZEN
Motorschoenen zijn al tijden in opkomst als vervangers van de standaard motorlaarzen. Maar wat zijn de beste motorschoenen van dit moment? En welke factoren bepalen wat de beste motorschoenen van nu zijn? Natuurlijk is er altijd zoiets als persoonlijke smaak. We hebben allemaal zo onze eigen voorkeuren en wensen. Maar er zijn ook objectieve maatstaven aan de hand waarvan bepaald kan worden wat de crème de la crème is op het gebied van motorschoenen. Aan de hand van deze eigenschappen kun je bepalen wat de beste motorschoenen van dit moment zijn.
Goede motorschoenen zijn een essentieel deel van je motoroutfit!

WAT ZIJN MOTORSCHOENEN EIGENLIJK?
Motorschoenen worden vaak verward met motorlaarzen, maar er is toch echt een verschil tussen de twee. In feite is dit verschil hetzelfde als tussen reguliere schoenen en reguliere laarzen. Laarzen zijn net wat groter en steviger, terwijl motorschoenen er meer uit zien als gewone schoenen. Motorschoenen zijn in te delen in twee categorieën. Ten eerste heb je de casual motorschoenen. Deze schoenen zien er uit als gewone schoenen. Hierdoor kun je deze soort motorschoenen zowel op als naast de motor dragen. Ook zijn er motorschoenen met een sneaker look.

WAT ZIJN DE BESTE MOTORSCHOENEN?
Daarnaast zijn er de sportieve motorschoenen. Hiervan kun je een stuk duidelijker zien dat deze op de motor horen. Ook motorlaarzen zijn onder deze categorie te scharen. Sportieve motorschoenen zijn over het algemeen het gehele jaar te dragen, waar casual motorschoenen vooral geschikt zijn voor de lente en de zomer. Tevens bieden sportieve motorschoenen meer bescherming. Diverse protectie deeltjes beschermen de neus van je voet, je hielen en je enkels. Hierdoor zijn ze zwaarder, wat ze minder geschikt maakt als schoenen die je ook naast de motor kunt dragen.

Echter is het niet zo dat casual motorschoenen totaal geen bescherming bieden. Ook bij deze soort motorschoenen worden de hiel en neus beschermd. Meer bescherming betekent echter dat de schoen zwaarder zal wegen, wat een schoen minder geschikt maakt voor het dagelijkse leven. Het is op dit gebied dat een casual motorschoen ietwat inboet, zodat deze zowel geschikt is voor zowel op de motor als daarnaast. Want dat is toch veelal het belangrijkste selling point van een casual motorschoen: het is nauwelijks te zien dat deze schoenen ontworpen zijn voor de motor.

En dat is dan ook meteen de afweging die jij als motorrijder dient te maken. Alhoewel casual motorschoenen je dus wel een bepaalde mate van bescherming bieden, is er altijd een compromis nodig om tevens draagbaar te zijn naast de motor. Je boet wat in op het gebied van veiligheid zodat het comfort hoog is en het design er goed uit kan zien. Dit is wat deze motorschoenen casual maakt. Voor de beste veiligheid moet je nog altijd kiezen voor sportieve motorschoenen zoals motorlaarzen.

VOORDELEN VAN EEN MOTORSCHOEN
Je hebt nu een beeld van wat motorschoenen zijn. Maar waarom zou je kiezen voor een bepaald soort motorschoen? En welke eigenschappen bepalen wat de beste motorschoenen van dit moment zijn? Motorschoenen bezitten van nature een aantal voordelen die deze schoenen een aantrekkelijke optie maken.

STIJLVOLLE LOOK
Je bent je er inmiddels meer dan bewust van dat je, wanneer je voor een casual motorschoen kiest, je ietwat inboet op het gebied van bescherming en veiligheid. Nu is de kans natuurlijk klein op een ongeluk, maar dat is gelijk het risico: wanneer ongelukken op motoren plaatsvinden, hebben deze vaak een hevige impact. In een auto word je immers meer beschermd dan op de motor. Je bent weerbaarder. Dit is de afweging die je vooraf moet maken. Dat gezegd hebbende, zien casual motorschoenen er fantastisch uit. Zowel op de motor als daarnaast. Als je voor de ultieme casual look wilt gaan, bijvoorbeeld casual motorschoenen in combinatie met Kevlar jeans en een leren motorjas, moet je gaan voor motorschoenen.

VEILIGHEID
Het is al meerdere keren vastgesteld: zeker wanneer je kiest voor casual motorschoenen, boet je iets in op het gebied van veiligheid. Echter zijn er nog steeds vele motorrijders die kiezen voor het dragen van hun normale schoenen op de motor. Dit is nog vele malen onveiliger. Ook casual motorschoenen zijn voorzien van bescherming. Protectoren zijn geplaatst voor het beschermen van de neus en de hiel. Sportieve motorschoenen beschermen je nog beter, maar zijn niet echt geschikt om te dragen buiten de motor om. In deze soort motorschoenen zitten protectoren voor de hiel, neus en enkels.

VERSCHILLENDE WEERSOMSTANDIGHEDEN
Motorschoenen kunnen voorzien zijn van een membraan, maar dit is niet altijd het geval. Membraan is zowel vochtwerend als ademend. Hierdoor bieden ze bescherming tegen neerslag, terwijl ze op warmere dagen genoeg ventileren om een aangenaam gevoel aan je voeten te geven. Let wel op dat de meeste membranen een limiet hebben. Er is maar zoveel neerslag dat ze aankunnen voordat ze beginnen door te lekken. Dit geldt voor de meeste standaard membranen voor motorschoenen.

Op het gebied van membraan zet het Gore-Tex membraan de standaard. Dit membraan beschermt het beste tegen alle weertypen. Tot slot is het mogelijk om te kiezen voor motorschoenen zonder membraan. Vooral voor de zomerse maanden is dit een aanrader. Het membraan kan er namelijk al snel voor zorgen dat je voeten te warm worden, zelfs wanneer ze wel ademend zijn. Als je wilt dat jouw voeten een aangename temperatuur behouden, kies je voor casual sportschoenen zonder membraan die geperforeerd zijn. Deze duizenden minuscule gaten zorgen er voor dat de wind goed door je schoenen kan waaien. Je voeten zullen heerlijk koel blijven, ondanks de hete temperaturen.
Goede motorschoenen zijn een essentieel deel van je motoroutfit!

Alle motorschoenen op Bol